ontwerper & eigenaar

jeroen

Ontwerper en producent

Wheels of Steel Haarlem is een onderneming van Jeroen den Dekker.

Een Haarlemmer met een grote passie voor muziek en techniek. Al zijn gehele werkzame leven is hij betrokken bij het vormgeven en produceren van producten in de werktuigbouw en metaaltechnische sector.

 

Als werknemer van enkele Nederlandse bedrijven in de maakindustrie, kwam ik al vroeg in mijn loopbaan in aanraking met processen die komen kijken bij de totstandkoming van technische designproducten. Ik werkte dagelijks samen met de meest ervaren industriële ontwerpers en constructeurs. Collecties met onder andere verlichtingsarmaturen werden in die tijd nog analoog op tekenborden vormgegeven. Materiaal en techniek kwamen in dit ontwikkeltraject samen tot fysieke producten en werden volledig in eigen fabriek geproduceerd. Dit traject van ontwerp tot productie resulteerde in prachtige Nederlandse kwaliteitsproducten. 

Dat inspireerde mij om naast de technische kant, ook de vormgevende kant van de metaal en techniek sector  te ontwikkelen. Zo maakte ik mijzelf  het werken met CAD/CAM systemen verder eigen. Bedrijfsmatig raakte ik hierdoor vaker betrokken bij design en ontwikkeltrajecten van de meest uiteenlopende producten. Ontwerpen van diverse opdrachtgevers en gerenommeerde designers  werden uitgewerkt tot fysieke productiemodellen voor de verkoop.

 

In eigen beheer kreeg ik ondertussen ook maatwerkopdrachten van bedrijven en particulieren. Voor hen creëerde ik onder andere opslagsystemen voor sportfietsen en werden voor interieurwinkels duurzame multifunctionele displays van staal en aluminium ontwikkeld en geproduceerd.

Bij deze projecten kon ik mijn voorkeur naar minimalistisch ontwerpen naar eigen inzicht toepassen en kregen deze producten hun eigen tijdloze vormgeving en uitstraling. Kenmerken waarmee ik mij met mijn ontwerpen wil onderscheiden.

 

Industrieel vormgeven en produceren is hedendaags grotendeels gedigitaliseerd. Ze zijn op technisch gebied steeds meer met elkaar verweven. Met moderne, flexibele productiemethodes en oppervlaktetechnieken heb ik veel professionele ervaring opgedaan. Deze technieken zijn nu ook uitstekend inzetbaar voor maatwerk-producties in kleinere serie. 

 

Door alle facetten in het proces eigen hand te houden en te beheren, zijn keuzes voor bijvoorbeeld materialen en kleurgebruik verder te personaliseren. 

wheels_of_steel_over_turntable

Vormgeving

Ik kies er doorgaans voor, om bij het bouwen van een prototype, elk onderdeel (halffabricaat) eerst zo mogelijk handmatig te produceren. Dit was ook het geval bij de ontwikkeling van de WOS-Bamboo platenspeler. Deze methode geeft een nog beter inzicht in de “look and feel” van materialen, vormen en de werking van het beoogde eindproduct.

 

Voor mij moet een ontwerp voldoende onderscheidend zijn om het ook daadwerkelijk in productie te nemen. De WOS-Bamboo platenspeler die ik ontwikkelde, is daar een absoluut voorbeeld van. Een cirkelvormige platenspeler met een modern-klassiek design. Grotendeels opgebouwd uit puur staal en bamboe hout.

 

Het ontwerp is geïnspireerd door moderne platenspeler-designs uit de jaren 60 en 70. In die tijd waren platenspelers (ook wel draaitafels genoemd) nog in bijna elk huishouden te vinden. De nieuwe WOS-bamboo platenspeler past technisch en kwa uiterlijk perfect in de huidige tijd. Het afspelen van vinyl platen is helemaal terug van weggeweest.

Informatie

Wilt u meer informatie over de WOS-Bamboo platenspeler?

Neem dan gerust contact met ons op.